آفریقا قارهای پهناور و شگفتانگیز است و در هر کشور و گوشهای از این قاره که بروید مطمئنا با دیدنیهای بسیاری روبرو میشوید. مسجد جامع جنه مالی یکی از این جاذبههای اسرارآمیز است. این مسجد بزرگ، بدون شک در زندگی مردم شهر جنه که شهری تحت حمایت یونسکو است، نقشی محوری دارد. برای آشنایی با این جاذبه زیبای آفریقا با مجله دلتا همراه باشید.
مسجد جامع جنه ، بزرگترین مسجد خشتی دنیا
مسجد جامع جنه مالی، در غرب آفریقا با ۱۰۰ متر طول و ۴۰ متر عرض، بزرگ ترین بنای خشتی جهان لقب گرفته است.
معماری این مسجد و دیگر بناهای خشتی شهر را هنرمندان و صنعتکارانی متبحر از نسلهای مختلف بر عهده داشتند و آنها را به نحوی میساختند که در مقابل آب باران نفوذ ناپذیر باشند.
دیوارهای مسجد جامع جنه مالی
دیوارهای مسجد بزرگ شهر جنه که بر اساس ارتفاع آنها دارای قطر ۴۱ تا ۶۱ سانتی متر هستند، از خشت گلی و به صورت هنرمندانهای ساخته شدهاند، بهگونهای که ظاهر زیبایی به این مسجد بخشیده است.
در ساخت این مسجد از شاخههای درخت خرما استفاده شده تا از ترک خوردن بر اثر رطوبت و گرما در امان باشد. دیوارهای این مسجد نیز عایقی در برابر گرمای روز و سرمای شب به شمار می آید.
تاریخچه مسجد
ساخت این بنا، مربوط به سال ۱۹۰۷ میلادی است و به دلیل سبک معماری اسلامی به کار رفته در آن، بسیاری از مهندسان معماری این مسجد بزرگ را بزرگترین دستاورد معماری شیوه موسوم به سودانی – ساحلی میدانند.
هر ساله مسلمانان منطقه دور هم جمع میشوند و با کمک یکدیگر این مسجد را بازسازی میکنند. این مسجد از قدیمیترین مساجد این کشور نیست، بلکه از بزرگترین مساجد مالی به شمار میرود.
برتری مسجد جامع جنه مالی
این مسجد با هیچ کدام از مساجد کشورهای آفریقای غربی قابل مقایسه نیست. برخی از معماران برجسته اسلامی اعتقاد دارند که منارههای مخروطی مساجد مالی از این مسجد الهام گرفته شده است.
این مسجد دارای سه مناره جعبه مانند و بلند است که از روی دیوار اصلی بلند شده است. هر مناره از پلکانی برخوردار است که آن را به سقف میرساند و بلندای هر کدام از آنها شکل مخروطی دارد که برای ساخت آن از تخم شترمرغ بهره گرفته شده است.
بازسازی هر ساله مسجد
هرساله در ماه آوریل رویدادی حماسی به نام روز گلاندود برگزار میشود. در این روز، دیوارهای مسجد بهطور کامل با گِل بازسازی میشوند. بازسازی سالانه مسجد بزرگ جنه، تبدیل به جشنوارهای شده که طی آن تمامی ساکنان این شهر جمع شده و به صورت نوبتی چند روز به بازسازی مسجد میپردازند.
در این مدت و در حالی که جوانان و میانسالان مشغول تعمیر لولهها و پلههای چوبی مسجد بزرگ شهر و زنان نیز در حال آبرسانی به آنها هستند، کودکان در اطراف مسجد و با وسایلی که قرار است در بازسازی آن به کار رود، بازی کرده و کهنسالان نیز بر کار بازسازی و تعمیر نظارت میکنند.
مسجد جامع جنه آفریقا در سال ۱۹۸۸ میلادی در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار گرفت.
پیشنهاد مطالعه: مطلب جزیره عنکبوتهای قاتل، مکانی عجیب در پاکستان را بخوانید.