اقلیم
این روستا، از نظر آب و هوایی جزو مناطق سردسیر ایران محسوب میشود. زمستانهای سرد طولانی و بهار و پاییز نسبتا سرد و تابستانهای معتدل دارد. حدود ۶ ماه از سال در اینجا یخبندان است. شکل روستا بهصورت کوهپایهای بوده و خانهها پلکانی در کنار هم قرار گرفتهاند. بافت روستا کاملاً متراکم است که این فرم روستا را میتوان دلیلی بر امنیت و دوری از خطرات منطقه در شکلگیری روستا نام برد. این منطقه به دلیل شکل کوهستانی منحصربهفردش، دهها چشمه جوشان دارد. چشمههایی که بیشتر آنها در باغها میجوشند و موجب استمرار سرسبزی میشوند.
مکانهای دیدنی زنوزق
اواخر بهار و تابستان فرصت خوبی برای دیدن حاشیههای روستاست. آبشار دامجی قیه یکی از جاذبههای دیدنی زنوزق به شمار میرود. برای رسیدن به این آبشار از حاشیه روستا باید سه کیلومتر در مسیر جاده “کوه کمر” پیش بروید. امتداد این جاده به ییلاق “ماهار” میرسد، دشت وسیع و سرسبزی که اهالی از سبزیهای تازه و مفید آن بهره میگیرند. از جمله دیدنیهای روستا میتوان به، قلعه زنوزق و مسجد آن اشاره کرد که مورد توجه بسیاری از گردشگران است. زنوزق دارای شخصیتهای فرهنگی و دینی قابل اعتنایی نیز بوده است که مقبره برخی از آنها بهعنوان زیارتگاه و جاذبه گردشگری محسوب میشود. مقبره میرزا حسن فانی زنوزی، مقبره سیدهاشم ابن سید حسن، مقبره شیخ زینالعابدین زنوزی معروف به شیخ، آرامگاه یونس نبی، پیر عثمانی، مقبره آقا میرعلی اکبر، پیر اویوقلی و پیر درویش قیزی.
سوغاتی زنوزق
سوغاتیهای زنوزقی برداشتی از طبیعت است. زردآلو، قیصی، برگه زردآلو، لواشک و گردو و انواع سبزیهای کوهی، میوههای سردرختی. برای تهیه این میوهها باید از یکی از اهالی روستا بخواهید تا برایتان از این اقلام بیاورد و چون تمام اهالی باغدار هستند، هیچکس به شما نه نمیگوید. صنایع دستی زیبا و هنرمندانهای که در زنوزق تهیه میشود و برای یک سوغات به یادماندنی مناسب است عبارتند از: گلیم، جاجیم و جورابهای دستبافت.
سخن پایانی
مجموعه عوامل طبیعی و تاریخی روستای زنوزق، میتواند آن را به یکی از ممتازترین روستاها در مباحث فرهنگی و گردشگری تبدیل کند؛ امری که تا به حال محقق نشده، اما آنچه مشهود است مجموعه جاذبههای طبیعی و تاریخی که در این روستا و مناطق اطراف آن وجود دارد یکی از نادرترین ظرفیتهای گردشگری ایران است.
پیشنهاد مطالعه: ماسوله، دهکدهای رویایی